Čtvrtý ročník mezinárodní konference amatérských sládků se uskutečnil v sobotu 16. 3. 2013
Tentokráte si do Kostelce našlo cestu na 120 příznivců amatérského pivovarnictví ze všech koutů Česka, Slovenska a přilehlého okolí. Díky tomu se Chmelovárek stal jednou z největších, ne li největší akcí svého druhu v republice.
Akci se dostalo tentokráte i mediální pozornosti, reportáž z průběhu přinesl regionální rozhlas i tisk.
Příjemným oživením pak byl, zřejmě první v republice, mezinárodní telemost, v rámci kterého jsme mohli pozdravit pravidelné účastníky Chmelovárku bratry Alexiou na jejich rodný Kypr.
O odbornou úroveň se svými přednáškami postarali vážení hosté, s jejich laskavým svolením nabízím k shlédnutí záznamy jejich přednášek:
p. Aleš Přinosil sladovna Záhlinice - Aktuální situace pěstování ječmene s dopady do sladovnictvíDr. Ing. Lenka Sachambula VÚPS Brno - O činnosti VÚPS + Vliv surovin na pěnivost pivap. Jan Grmela - pivnirecenze.cz - O Pivních recenzích + Degustace - jak na top. Raphael Lambois - Když se řekne Lambic - spontánně kvašená belgická piva - členění, suroviny, ochutnávka (tlumočí Miluška Václavková)
Ing. Dalibor Hanzel - Uvařme si weizenJan Látal - Točíme Českou pivní válku
Pro pracovní zaneprázdněnost se bohužel nemohl zůčastnit sládek Pivovaru Vyškov p. Dušan Táborský se svojí přednáškou.
Jako omluvenku poskytnul
základní informace o vaření pivního stylu Altbier:
Alt se vaří infuzně na tupňovitost 11-12
Sypání: plzeňský, mnichovský a karamelový slad (do 10%)
Chmelení: Premiant, Hallertauer Tradition na hořkost cca 26IBU
Kvasnice: jdou použít jakékoli ejlové kvasnice při teplotě 20-25 stupňů
Po prokvašení cca 70% se bez zchlazení pivo stáhne ze spilky a v ležáckém sklepě se postupně zchladí na cca 5 stupňů, při kterých se nechá ležet cca 90 dnů
Degustační soutěž:
Do degustační soutěže bylo přihlášeno 63 vzorků ve čtyřech kategoriích.
Oficiální výsledky
A:
Světlé, spodně kvašené
B:
Tmavé a polotmavé, spodně kvašené
1.
Pavel Plhal - JEPL 12
1.
Jiří Stoklásek - TEŠOVSKÝ BERAN
2.
Kuruc Jan - KURUC 12
Salaba Jan - LIŠÁK 11
2.
Jakub Sychra - POTŠTÝN
3.
Vladan Uhlíř - TŘEBOIPA
3.
Oppelt Jan - ŠUŠŤUR POLOTMAVÝ
Mikropivovar Skřivánek - ŠMURÝN POLOTMAVÝ
C:
Svrchně kvašené
D:
Ostatní spodně kvašené
1.
Jakub Sychra - POTŠTÝN RED IPA
1.
Libor Antálek - THREE KINGS s kaštanovým medem
2.
Ivo komárek - KOMÁR APA 13
2.
Libor Antálek - RAUCH BOCK
3.
Michal Roubík - PARTYZÁN
Ivo Komárek - KOMÁR IPA 13
Děkuji všem autorům točených piv za jejich poskytnutí
Po skončení oficiálního programu vzalo akci doslova útokem téměř 200 pivomilů a pivomilek z blízkého i širšího okolí. Je vidět že zájem o dobrá, poctivá a neobvyklá piva neutuchá, ale rok od roku roste.
Již teď se těšíme na setkání na Kosteleckém Chmelovárku 2014
Napsali o nás:Pivní partyzánPivní recenzeValašský deníkKroměřížský deníkFotogalerie:Fotogalerie "mego"Zdenek Vácha