Kostelecké Chmelovárek 2013

Čtvrtý ročník mezinárodní konference amatérských sládků se uskutečnil v sobotu 16. 3. 2013 Tentokráte si do Kostelce našlo cestu na 120 příznivců amatérského pivovarnictví ze všech koutů Česka, Slovenska a přilehlého okolí. Díky tomu se Chmelovárek stal jednou z největších, ne li největší akcí svého druhu v republice. Akci se dostalo tentokráte i mediální pozornosti, reportáž z průběhu přinesl regionální rozhlas i tisk. Příjemným oživením pak byl, zřejmě první v republice, mezinárodní telemost, v rámci kterého jsme mohli pozdravit pravidelné účastníky Chmelovárku bratry Alexiou na jejich rodný Kypr. O odbornou úroveň se svými přednáškami postarali vážení hosté, s jejich laskavým svolením nabízím k shlédnutí záznamy jejich přednášek: p. Aleš Přinosil sladovna Záhlinice - Aktuální situace pěstování ječmene s dopady do sladovnictví Dr. Ing. Lenka Sachambula VÚPS Brno - O činnosti VÚPS + Vliv surovin na pěnivost piva p. Jan Grmela - pivnirecenze.cz - O Pivních recenzích + Degustace - jak na to p. Raphael Lambois - Když se řekne Lambic - spontánně kvašená belgická piva - členění, suroviny, ochutnávka (tlumočí Miluška Václavková) Ing. Dalibor Hanzel - Uvařme si weizen Jan Látal - Točíme Českou pivní válku Pro pracovní zaneprázdněnost se bohužel nemohl zůčastnit sládek Pivovaru Vyškov p. Dušan Táborský se svojí přednáškou. Jako omluvenku poskytnul základní informace o vaření pivního stylu Altbier: Alt se vaří infuzně na tupňovitost 11-12 Sypání: plzeňský, mnichovský a karamelový slad (do 10%) Chmelení: Premiant, Hallertauer Tradition na hořkost cca 26IBU Kvasnice: jdou použít jakékoli ejlové kvasnice při teplotě 20-25 stupňů Po prokvašení cca 70% se bez zchlazení pivo stáhne ze spilky a v ležáckém sklepě se postupně zchladí na cca 5 stupňů, při kterých se nechá ležet cca 90 dnů Degustační soutěž: Do degustační soutěže bylo přihlášeno 63 vzorků ve čtyřech kategoriích.
  • Oficiální výsledky
  • A:Světlé, spodně kvašenéB:Tmavé a polotmavé, spodně kvašené
    1.Pavel Plhal - JEPL 121.Jiří Stoklásek - TEŠOVSKÝ BERAN
    2.Kuruc Jan - KURUC 12 Salaba Jan - LIŠÁK 112.Jakub Sychra - POTŠTÝN
    3.Vladan Uhlíř - TŘEBOIPA3.Oppelt Jan - ŠUŠŤUR POLOTMAVÝ Mikropivovar Skřivánek - ŠMURÝN POLOTMAVÝ
    C:Svrchně kvašenéD:Ostatní spodně kvašené
    1.Jakub Sychra - POTŠTÝN RED IPA1.Libor Antálek - THREE KINGS s kaštanovým medem
    2.Ivo komárek - KOMÁR APA 132.Libor Antálek - RAUCH BOCK
    3.Michal Roubík - PARTYZÁN Ivo Komárek - KOMÁR IPA 133.Dalibor Hanzel - VARTÁŠ Rauchbier
    Seznamy vzorků jednotlivých kategorií a degustační listy ke tažení.

    Seznam točených piv

    • Měrkův garážový hrncovar Šarlota 15 - tmavý speciál, Megal 12 - polotmavý ležák, Franc 12 - variace na vídeňský ležák, Apač 12 - pousná várka (melanoidní slad + chmel Kazbek), Pokusná várka 128 - volná improvizace
    • Weinlichův domácí pivovar Trempík 12 - polotmavý ležák, Trempík Chili - ochucený ležák
    • Rodinný pivovar Dvojče Poslední večeře 15 - medová IPA
    • Kuchyňský pivovar Přívoz - ORIGINAL Oppelt Šušťur 12 - světlý ležák
    • Domácí minipivovar Vintoperk Vintoperk echt rauch - nakuřovaný ležák
    • Domáci minipivovar NOVOMEŠŤAN M&L Vartáš Rauchweizen - pšeničné pivo
    • Chris Baerwaldt Black IPA
    • Pivovar Záhlinice Záhlinický speciál
    • Domácí pivovar Kurovice Kurovická 12 - světlý ležák
    • Pivovar Vyškov Cross the world Altbier
    • Pivovar Zlínský švec Zlínský švec 11 - světlý ležák
    • Svatokopecký pivovar J.W. - polotmavý speciál, Zázvorový ležák
    • Pikopivovar Baďura Uherský Brod Brozan Biter 12
    Děkuji všem autorům točených piv za jejich poskytnutí Po skončení oficiálního programu vzalo akci doslova útokem téměř 200 pivomilů a pivomilek z blízkého i širšího okolí. Je vidět že zájem o dobrá, poctivá a neobvyklá piva neutuchá, ale rok od roku roste. Již teď se těšíme na setkání na Kosteleckém Chmelovárku 2014 Napsali o nás: Pivní partyzán Pivní recenze Valašský deník Kroměřížský deník Fotogalerie: Fotogalerie "mego" Zdenek Vácha

    Comments are closed.